Møt Per: investoren bak Kameo Community

Per-erixon

Våre svenske kolleger har snakket med Per Erixon, Kameo-investor og grunnlegger av Facebook-gruppen Kameo Community. Her forteller han hvordan alt startet, og hvordan han på to år har vært med i 62 lån via Kameo.

  • Del:

Opprinnelig artikkel av Kameo Sverige | Publisert 25. mai 2020


Hvordan kom du i gang med Kameo?

- Det var høsten 2018 jeg begynte å investere gjennom Kameo etter at jeg hadde fått tips om crowdlending-konseptet fra en investeringsinteressert venn.

Grunnen til at jeg nettopp valgte Kameo var de månedlige rentebetalingene og muligheten for å få rentes rente-effekt gjennom å reinvestere. Jeg likte også at man kunne begynne å investere fra 500 kr, ettersom at jeg var litt mer usikker på hvordan det ville gå i starten.


Hvor mange lån har du investert i i dag?

- Per nå har jeg 36 aktive lån i min portefølje. Totalt har jeg investert i 62 lån. Differansen er tilbakebetalte lån.


Hvordan bestemmer du hvilke lån du vil investere i?

- Min grundleggende strategi var fra start å investere 10.000 kr i lån med første prioritet og 5.000 kr i lån med andre prioritet. Det har dog utviklet seg til at jeg nå analyserer prosjekt for prosjekt i stedet. Som utgangspunkt investerer jeg i alle lån som har en årsrente på 9% eller mer. 

Jeg går ikke etter risikoklassen på lånet. Jeg leser i stedet gjennom hvilke sikkerheter som stilles for lånet og tar tar stilling til om jeg tror på prosjektet. 


Hvordan sprer du din risiko?

- Jeg investerer akkurat nå mest hos Kameo og holder meg borte fra børsen. Jeg har derfor forsøkt å spre min risiko på flere lån. I starten var det vanskelig når lånene kom ut så sjeldent, men i dag kommer det regelmessig nye lån, så det er enkelt å investere i flere forskjellige. 


Har din investeringsstrategi endret seg som følge av korona-krisen?

- Det er en del personer i Kameo Community som har sagt at de pauser deres investeringer under korona-krisen, men jeg fortsetter. Jeg gjorde til og med min største investering midt i krisen. Jeg tenker at eiendom er det som pleier å klare seg gjennom kriser som denne. 


Har du investeret i lån som har fået betalingsvanskeligheder? Hvordan gik det?

- Nja, det skulle i så fall være låntakeren som var med i Fuskbyggarna. Det gikk dog veldig bra - dere løste dette godt og tok direkte kontakt med selskapet. Låntaker innløste lånet og vi fikk alle pengene tilbake - om enn uten renter. Utenom det har jeg ikke hatt noen problemer.


Hva liker du best med Kameo?

- Akkurat nå er det beste at det er en god flyt med nye lån. Det skjer sjeldent at plattformen er tom. Det kommer nye lån hver uke, og vi spøker til og med i gruppen at det kommer for mange lån - at vi ikke rekker å investere i de alle. Utover det er det selvfølgelig de månedlige rentebetalingene som konstant vokser! 


Du er mannen bak Facebook-gruppen Kameo Community, hvordan startet den?

- Jeg startet med å lese om Kameo innen jeg investerte i mitt første lån, men jeg ville vite mer. Dermed begynte jeg å lete etter andre med samme interesse for Kameo. Jeg kom i kontakt med 3-4 personer og foreslo at vi startet en Facebook-gruppe – i dag er vi 360 medlemmer i gruppen. 


Hva er formålet med gruppen?

- Formålet er å informere om nye lån på plattformen, det vet jeg at mange setter pris på. Og ellers at vi skal kunne diskutere lånene med hverandre. 

Jeg legger ned ganske mye arbeid med gruppen faktisk. Jeg deler alle nye lån, når lånene er fulltegnet, om det oppstår problemer og når tilbakebetaliner skjer. Etter hver måned pleier vi å kjøre litt statistikk både fra medlemmer og Kameo. 


Hvem kan være med i Kameo Community?

- Det er personer som investerer i Kameo eller som vil vite mer om Kameo som er med i gruppen. Vi har ingen regler om hvem som får være med - alle er velkomne! Den eneste regelen vi har er at man kun må diskutere saker som har med Kameo å gjøre.