Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Spørsmål & Svar

Spørsmål & Svar

Her finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om investorbeskyttelse og det nye regelverket.

  • Del:

De nye reglene har som mål å innføre klare og rettferdige regler for alle EU-plattformer som tilbyr folkefinansiering. Reglene styrker din investeringsbeskyttelse og vil enkelt og greit gjøre din investeringsreise enda tryggere og mer forutsigbar enn tidligere. Som investor vil du merke noen endringer på plattformen, inkludert flere varsler om risiko når du investerer i lån, mer statistikk og standardisert låneinformasjon. Les mer om hvilke endringer investeringsbeskyttelsen medfører i vår bloggpost her. Du kan også lese mer om de nye reglene her.

For alle uerfarne investorer på plattformen som ønsker å investere mer enn 11 500 kroner i hvert enkelt lån, innføres en kunnskapstest. Målet med kunnskapstesten er å øke forståelsen for investeringstypen og de tilknyttede risikoene. Vær oppmerksom på at beløpsbegrensningen gjelder summen av alle bud og investeringer som gjelder det samme prosjektet, selv om det er delt opp i ulike transjer.

Du må gjennomføre testen før du plasserer penger i lån via plattformen; ellers vil investeringskapasiteten din være begrenset til EUR 1000 (ca. NOK 11 500). Du kan ta testen direkte via profilen din på din Kameo-konto eller få en forespørsel om å gjennomføre den når du skal gjøre din neste investering. Logg inn på profilen din og ta testen.

Hvis du som uerfaren investor velger å ikke gjennomføre kunnskapstesten, vil du fortsatt kunne investere via Kameo, men du vil maksimalt kunne investere EUR 1000 (ca. NOK 11 500) i hvert enkelt lån. 

Som en del av den styrkede investeringsbeskyttelsen er folkefinansieringsplattformer pålagt å kategorisere investorene sine i ulike kategorier: erfarne og uerfarne investorer. Alle investorer vil som standard bli kategorisert som uerfarne investorer og dermed dra nytte av den styrkede investeringsbeskyttelsen. Du kan søke om å bli kategorisert som en erfaren investor. Dette betyr at du aktivt frasier deg investeringsbeskyttelsen og selv er ansvarlig for å vurdere om investeringene som tilbys på Kameos plattform er riktige for deg. Du finner mer informasjon om kategoriseringen og søknaden i profilen din på din Kameo-konto.

Advarselen er en del av den nye beskyttelsen for mindre erfarne investorer og er basert på den informasjonen du har gitt ved å besvare på kunnskapstesten og ved å beregne din sparekapasitet. Din sparekapasitet er et spesifikt nøkkeltall som speiler din økonomiske situasjon og evnen din til å håndtere tap.

Som utgangspunkt viser vi en advarsel hvis du er i ferd med å investere mer enn 5% av din sparekapasitet i et spesifikt prosjekt. Advarslene er basert på at vi har pålitelig og nøyaktig informasjon om deg.

Hvis du opplever at du mottar mange unødvendige varsler, kan det være et tegn på at du behøver å gjennomføre kunnskapstesten på nytt og/eller oppdatere beregningen av din nåværende sparekapasitet. Begge disse handlingene er tilgjengelige under fanen «Kundekjennskap» på din profil.

De nye reglene har ennå ikke trådt i kraft i Norge, men det er bare et spørsmål om tid før de blir innført som en del av EØS-avtalen. Vi mener at den nye investeringsbeskyttelsen som følger med de nye reglene, er fordelaktig for våre investorer, og siden vi allerede har tilpasset systemene våre for å kunne tilby denne beskyttelsen, har vi valgt å innføre samme investeringsbeskyttelse for alle investorer i Sverige, Danmark og Norge.

Kameo har vært under tilsyn av den danske Finanstilsynet siden 2016 når det gjelder selskapets betalingstjenester, det vil si håndteringen av transaksjoner mellom långivere og låntagere. Høste 2023 flyttet vi vår betalingstillatelse til Sverige, og vår norske virksomhet er fra 28. februar 2024 underlagt svenske Finansinspektionens tilsyn.
 
I Norge er Kameo også registrert som låneformidler hos det norske Finanstilsynet, i henhold til lov om låneformidling (LOV-2022-12-16-91).