Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Kameo - historien bak

2020-003517

35.000 investorer, 40 ansatte og over 400 lån finansiert i Skandinavia. Vi har kommet langt på 6 år, men hvordan startet denne Kameo-reisen? Vi har bedt Sebastian, gründer og konsernsjef, fortelle historien bak Kameo.

  • Del:

Av Kameo  I  Publisert 21.10.20 


Ut av “hamsterhjulet”

Etter flere år med en trygg jobb i bank hoppet jeg ut av “hamsterhjulet” og ville starte noe eget. Jeg var rett og slett lei av å jobbe hard for at bankene skulle tjene mer penger. En morgen leste jeg om Funding Circle i The Economist, og tenkte “dette vil jeg prøve i Norge”. Jeg fikk med meg to kompiser og startet det vi kalte Nordic Funding. Kompisene mine hadde begge godt betalte jobber ved siden av, og ville ikke legge like mye tid i dette. Jeg fortsatte dermed videre alene.


Første investorene

Jeg skjønte raskt at jeg ikke kunne klare dette på egenhånd. Over kaffe og napoleonskake presenterte jeg ideen for Bjørn Braaten, han synes den var god og ville være med å investere. Bjørn hadde to betingelser, jeg måtte få med meg en annen partner og jeg skulle få lønn. Han ønsket ikke å jobbe med en utsultet gründer. 

Helge Lunde, som på dette tidspunktet var min sjef, likte også ideen og han var fullt klar over at jeg skrev Kameos-forretningsplan i arbeidstiden. Helge ble dermed med som den andre investoren. Sirkelen sluttet når Svein Jacobsen også ble med, og jeg var ikke alene på reisen lenger. 

Bjørn, Helge og Svein er fortsatt med og er styremedlemmer i dag.


Turen går til nabolandet

Videre på reisen møter vi sammen mange ulike “eksperter” og tar imot alle innspill vi kan få. Vi brukte masse tid på det juridiske, og fant raskt ut at det ble vanskelig å starte opp i Norge. På denne tiden leste jeg masse om den første svenske plattformen, Toborrow. Turen gikk dermed videre til Sverige. 

For å følge gründerdrømmen over grensa ble både tid med familie, økonomisk stabilitet og fritid satt til side. Jeg endte opp med å selge leiligheten jeg eide i Oslo for å kunne investere i Kameo-aksjer og for å dekke husleien på 1-roms leiligheten min i Stockholm. 

I Sverige fikk jeg tidlig med Urban Stärner, som tidligere grunnla Avanza, som Bjørn også hadde vært med å finansiere. Urban avtalte en lunsj med Sven, som også hadde vært med i oppstarten av Avanza. Over en burger på Fridays kom han med forslaget om å kalle selskapet Cameo - fra ordet cameo role, som betyr å spille en bakgrunnsrolle. For å gjøre det litt mer nordisk endret jeg det til Kameo.


Fra 5 til snart 40 ansatte

Et lite team i Stockholm ble ansatt og vi kjørte i gang så fort tillatelsen fra det danske Finanstilsynet kom. Vi var 5 stykker på et bittelite kontorhotell. I dag er det kun Urban som fortsatt er med. Start-up, dårlig lønn og en forsinket plattform passet ikke alle.

Mye har blitt nedprioritert på veien, men vi hadde aldri vært der vi er i dag uten det harde arbeidet. Vi har formidlet lån for over 1,6 milliard, vi har hentet egenkapital fra over 70 aksjonærer, vi er et nydelig team på snart 40 stykker og vi har fått med ABG Sundal Collier og Ilija Batljan Invest AB på eiersiden. Og ikke minst har vi opplevd nåtidens største pandemi uten at noen i teamet har sluttet.

Samtidig har vi hatt en sinnsykt vekst - det er bare å klype seg i armen, det gjør jeg hver eneste dag!


Se video der Sebastian deler litt av reisen her: