Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Hvordan settes egentlig rentene på Kameo?

Hur sätts egentligen räntorna hos Kameo?

Sebastian Martens Harung, daglig leder i Norge og co-founder, forklarer hvordan vi foretar en risikoanalyse, hvordan renten avgjøres og hva vi gjør for å redusere risikoen.

  • Del:

Av Renate H. Haraldsen, Markedskoordinator i Kameo


Alle våre prosjekter starter med en søknad fra firmaet som ønsker å låne penger. Kameo analyserer lånesøkerens opplysninger med blant annet en kredittvurdering fra Experian og Bisnode. Dette fører til en samlet vurdering, som siden avgjør renten på lånet.


Hvilke parametere inngår i vår risikoanalyse? 

Kameo innehenter alltid en rekke informasjon fra potensielle låntakere, og det er flere områder som vurderes.Vi ser selvfølgelig på selskapet som en helthet, blant annet kreditthistorie, egenkapital og regnskapsanalyse. Men vi ser også på personene bak selskapet og deres erfaringer, lånestørrelsen og sikkerhet, prosjektkalkylene og eiendommen selv. Inkludert i dette vurderer vi også blant annet prosjekterfaring, tidsplan, entreprenører og eiendommens beliggenhet.

Den samlede vurderingen av disse områdene gir risikoklassifiseringen på en skala fra A til E, hvor A er høyest.  Her er det verdt å nevne at det er få selskaper som får full pott på alle områder.


Hvordan avgjøres det hvilken rente jeg får på lånet?

Rentenivået vi setter avgjøres av resultatet av risikoklassifisering og verdien av sikkerhet selskapet stiller for lånet. Kun unntaksvis gir vår analyse en bedre risikoklassifisering enn scoringen fra eksterne kredittrapporter, for eksempel hvis vi bedømmer sikkerheten ved et prosjekt til å være bedre enn normalt.

Rentesatsene reflekterer altså vår oppfatning av en rettferdig avkastning i forhold til den risiko det respektivet lånet innebærer.

Tabellen under viser hvordan renten settes i forhold til risikoklasse:


Risikoklasse Rente
A 5-7%
B 6-8%
C 8-11%
D 11-13%
E 13-15%

Hvorfor er det slik at prosjektet har risikoklasse B, men en rente på 10%?

Tabellen viser minimumsnivåer, og i enkelte tilfeller legger vi oss på høyere nivåer. Det kan være fordi lånebeløpet er større og at vi må sikre oss at lånet fylles.


Hva gjør Kameo for å redusere risikoen?

Vi er nøye på at alle lån på vår plattform støttes opp med en sikkerhet. Som for eksempel pant i eiendom eller personlig kausjon fra auksjonærene til låntakeren.

Vi i Kameo jobber hardt for å være en ansvarfull lånefasilitator og vi tar derfor risikovurdering, kundekontroll og kredittanalysen på største alvor. Derfor har vi utviklet vår egen prosess for risikoanalysen, som vi gjennomfører for hvert lån innen det publiseres på plattformen.


Har du tips til hvordan man skal håndtere risikoen? 

Skap en portefølje av flere selskaper og prosjekter, slik at du sprer risikoen. Gjerne over 10!

Om du sprer risikoen tilstrekkelig, kan du oppnå god avkastning til tross for at et selskap i din portefølje eventuelt opplever mislighold.