Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Børskorreksjon og crowdlending

CCR_6351_JPEG (high res)28-januar2019

Ved verdifall i markedet er det viktig å diversifisere din portefølje. Har du vurdert crowdlending, der avkastningen vil ligge fast tross bevegelsene i markedet?

  • Del:

Av Faraz Seyedi, Analytiker Kameo | 11.03.2020


De siste ukene har vi sett påvirkningen koronaviruset og oljepriskrigen har hatt på alle verdens børser. Vi har sett markante verdifall i både børsnoterte aksjer og renteprodukter. Oslo Børs har falt omtrent 20% i skrivende stund på bare få uker. Selv om det er normalt at man får korreksjoner iblant, opplever «nyere» investorer dette kanskje for første gang. Skulle det vise seg å være en resesjon, har historien vist at markedet vil komme tilbake over tid. Hvor lang tid gjenstår å se.


Tilbakegang i markedet kan gi muligheter for å kjøpe til god pris. På den annen side kan det oppleves skummelt å kjøpe når markedet er på vei ned. Et alternativ til produkter med bevegelig prising er crowdlending. Renten på crowdfundede lån vil typisk ligge fast tross bevegelser i markedet.  


Det er selvfølgelig viktig å sette seg inn i hvert enkelt prosjekt før man investerer. Avhengig av prosjektet kan gjennomføringen selvsagt være utsatt for de risikoene vi nå ser i markedet globalt. Om man ser på et lån til et lokalt eiendomsprosjekt, vil dette prosjektet være mindre avhengig av de makroøkonomiske variablene som ellers trekker ned børsene. Shipping-rater og oljepriser påvirker ikke utfallet av dette prosjektet like direkte som de påvirker aksjekursen til for eksempel et børsnotert oljeserviceselskap. Av den grunn vil slike mindre og lokale prosjekter være gode diversifiseringsalternativer på grunn av en lavere korrelasjon til markedet ellers. 


De fleste lånene på vår plattform har dessuten sikkerhet i fast eiendom. Selv om prosjektet ikke lykkes har man alltid en viss verdi i underliggende sikkerhetsobjekt, og historisk sett er ikke eiendomspriser like volatile som aksjekurser. En urolig dag på børs er dermed ikke nødvendigvis en like urolig dag i eiendomsmarkedet. Selvsagt må man vurdere eiendommens beliggenhet og hvilke kjøpegrupper som er aktuelle til den.


Ingen kan forutse fremtiden. Hvordan koronaviruset utvikler seg og hvilke konsekvenser det får er det ingen som kan si, oljeprisen vil gå opp og ned og nye risikoer vil materialisere seg over tid. Heldigvis er også markedet flinke til å finne løsninger. Heller ikke investering gjennom Kameo er risikofritt, og hvis dagens situasjon utvikler seg til en alvorlig og langvarig resesjon vil det naturligvis påvirke hele økonomien.