Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

“Crowdfunding er effektivt, raskere og billigere”

Eboot

IT-selskapet Eboot søkte finansiering til lansering av et nytt og spennende produkt innen kunstig intelligens for web i sommer. Forrige uke besøkte Kameo daglig leder Paal Kristian på deres kontorer for å snakke om lanseringen, utfordringer og deres erfaring med crowdfunding.

  • Del:

Av Kameo  I  Publisert 18.12.2020


Hei Paal! Hva driver Eboot med? 

Eboot er en teknologibedrift og leverandør til bedrifter og innovatører som ønsker å digitalisere fysiske produkter eller utvikle nye digitale tjenester med hendelsesbasert sanntidsdata. Selskapet leverer tjenester fra prototype til ferdige driftsløsninger, og vi selger verktøy som utviklere bruker når de utvikler helt nye løsninger.

Eboot eier jeg sammen med min kone Asveig Marie, vi har begge lang erfaring fra IT-bransjen og leies ut som tekniske konsulenter til større børsnoterte selskaper innen bank, finans og forsikring.

Eboot har finansiert opp utviklingen av Nornir sine produkter "Synx" og "Nornir Developer Kit".


Kan du fortelle litt om produktene som lanseres?

Lånet fra Kameo gikk til lansering av software-produktet "Synx" og hardware-produktet "Nornir Developer Kit" som benyttes av utviklere når de skal utvikle intelligente Internet of things (IoT) produkter. Produktene er en startpakke for utviklere som ønsker å teste ut operativsystemet Synx. 

Synx-teknologien er et verktøy som utviklere bruker for å skape mer intelligente tjenester på web, samt tilgangskontroll for vanlige forbrukere for å kontrollere data fra sine smarte objekter. Med Synx teknologien kan man benytte web lenker mot fysiske produkter som kjøleskap, kaffemaskiner, tv, intelligente sykler, og andre smartprodukter. 

Teknologien kan revolusjonerer hvordan IoT kan benytte web til å sende og motta data direkte mellom websider, for eksempel kan kjøleskapet ditt fortelle facebook-vennene dine hva du skal ha til middag.Nornir Developer Kit som lanseres er et verktøy som utviklere kan bruke for å skape slike løsninger. Vi håper at det blir starten på en spennende reise for våre kunder!

Les mer om produktene her

Nornir Developer Kit

Nornir Developer Kit


Hvordan har dette året preget selskapet?

Vi kvalifiserte oss til støtte fra EU og mottok Seal Of Excellence, men på grunn av budsjettmangel og Covid-19, ble helseprosjekter prioritert. Vi fikk dermed ikke offentlig finansiell støtte. 

Vi har likevel opplevd mer etterspørsel under pandemien og vi har flere kunder på venteliste som vi kan ta tak i etter leveransen. Eboot er således ikke sensitiv til nedgang i en bransje. 


Hva er den største utfordringen i bransjen?

Det har vært veldig vanskelig å hente inn funding fra norske investorer i utviklingsfasen, de aller fleste som tar risiko er venner og familie. Vi har opplevd at det er enklere å få funding fra utenlandske investorer da vi har kvalitetsstempelet Seal of Excellence fra EU.


Er det noe dere er ekstra stolte over?

Jeg er veldig stolt over teknologi-konferansen vi deltok på i Singapore for en tid tilbake, hvor vi fikk mye gode tilbakemeldinger. Jeg er også utrolig stolt over at MIT (Massachusetts Institute of Technology) inviterte oss til en konferanse i Dubai, hvor vi har blitt blitt prekvalifiserte til å bruke Synx-teknologien på Dubai sin nye hovedflyplass etter å ha demonstrert teknologien over flere dager. 


Hvordan kom dere i kontakt med Kameo, og hvorfor valgte dere å søke finansiering gjennom oss? 

I begynnelsen av 2020 hadde vi søkt om finansiering gjennom European Innovation Council og hadde mottatt kvalitetsstempelet Seal of Excellence. Grunnet pandemien fikk vi likevel ikke denne finansieringen fordi pengene måtte gå til selskaper som kunne forske på viruset i stedet. Dermed måtte vi lete etter andre finansieringsmuligheter.

Vi hadde tidligere fått finansiering og nedbetalt lånet hos en annen crowdfunding-aktør, og var derfor kjent med konseptet fra tidligere. Vi sendte mail til både dere og den andre aktøren, og valgte å ta finansieringen hos dere da prosessen og svartiden var raskere.


Hva er deres erfaring med låneprosessen?

Det har vært en effektiv prosess helt fra vi søkte til vi mottok lånet. Vi fikk god veiledning rundt rammeverket og informasjonen fra Kameo var klar og tydelig hele veien. Det er også alfa omega at vi nå kan forholde oss til en fast rente slik at ting er forutsigbart.

Det er mye arbeid med en emisjon dersom vi skulle hentet inn finansiering på andre måter. Når man da kan brofinansiere med crowdfunding er det effektivt, raskere og billigere.


Hva er fordelen med crowdfunding?

Offentlige støtteordninger blir utbetalt etterskuddsvis. Selv om man har signert leveranseavtale med en eller flere av disse ordningene er det likevel ikke mulig å få brofinansiering i banken. Det er dermed veldig vanskelig for startup selskaper og småbedrifter å få nok kapital i en kritisk markedsintroduksjonsfase.

Alternativet til crowdfunding blir dermed å låne fra private investorer med +50% rente og jeg er dermed veldig takknemlig for at crowdfunding hos Kameo er en mulighet, som også gir oss mye lavere rente enn hos de private långiverne som driver profesjonell utlån. 


Til slutt, har du tips til andre som ønsker å bruke crowdfunding?

Ikke låne over evne, og lån så du kan betjene lånet hvis alt skulle skjære seg.