Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Forstå dine eiendomsinvesteringer

Förstå dina investeringar

Et byggeprosjekt er ofte en lang prosess fra start til slutt. Det er mange trinn fra planlegging til innflytting, og i dette innlegget gir vi deg et dypere innblikk i fremdriften i et byggeprosjekt.

  • Del:

Hvordan foregår byggingen av et eiendomsprosjekt? Det som er sikkert, er at det skal mange forberedelser og mange trinn til før man begynner å bygge. Man skal finne et egnet sted, gjøre en forstudie og undersøke hvilke ønsker målgruppen har når det gjelder bolig. Det skal også søkes en rekke tillatelser ­– som kan overklages hvis man har uflaks. Her har du en oversikt over alle trinnene som skal til for å bygge en bolig.


Finn et sted

For å bygge et hus trenger man selvfølgelig en tomt å bygge på. Når man har funnet en egnet tomt, vil en viss type planlegging skje: Hva slags type område bygger man i, hva ønsker målgruppen med tanke på funksjoner, og hvordan skal bygningen se ut? I dette trinnet kan også forstudiet og andre typer undersøkelser gjennomføres. De kan for eksempel handle om i hvilken grad tomten er egnet til bygging, og om den er forenlig med alle lover som regulerer boligbyggingen.


Byggelov, detaljplan og finansiering

Byggherren leverer inn en plan for boligbygging, som skal godkjennes av kommunen. Her er det viktig å ha oversikt over all dokumentasjon, siden dette kan forenkle behandlingsprosessen, særlig hvis prosjektet skal overklages. Det er mange instanser prosjektet kan overklages til: byggesaksavdelingen i kommunen, Planutvalget og til slutt Fylkesmannen. 

Når det gjelder finansiering, kan det av og til være en forutsetning at en viss andel av boligene i huset blir solgt for at banken skal innvilge et lån. Salget av boligene kan derfor starte før neste trinn skal gjennomføres.


Byggetillatelse: klar, ferdig, bygg!

Byggekomiteen (som også utsteder bygningstillatelsen) må utstede en bygningstillatelse som godkjenner byggestart. Deretter er tiden inne for å støpe grunnmur, bygge vegger, gulv og tak samt innrede bygningen. I enkelte tilfeller kan den som allerede har kjøpt en leilighet, ha mulighet til å påvirke utseendet og innredningen av leiligheten. 


Endelig inspeksjon og innflytting

Før bygningen regnes som helt ferdig, skal en endelig inspeksjon utføres. Ved den endelige inspeksjonen sjekker man at alt er bygd på riktig måte og i samsvar med gjeldende lovgivning. Deretter er det fritt frem for innflytting for dem som skal bo i leilighetene!


Å være med fra start til slutt, eller i det minste følge en del av prosessen med å bygge et hus, er en spennende erfaring. Er du interessert i å finansiere et boligbygg? Via Kameo kan du være med og investere i boliger gjennom crowdfunding, du kan lese mer om dette her!