Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Gjesteinnlegg: Kvinner og investering

Linnéa Schmidt

Linnéa Schmidt er blogger, forfatter og driver bl.a. investeringsfellesskapet Moneypenny. Hun mener at kvinner bør bli bedre til å ta hånd om sin økonomi og begynne å investere. 

 • Del:

Linnéa Schmidt driver Facebook-gruppen Moneypenny Norge - Kvinner om aksjer og personlig økonomi sammen med Ann-Christina Lykke og Beate Engelschiøn, et investeringsfellesskap med snart 10.000 kvinnelige medlemmer. Linnea og Ann-Christina driver også samme gruppe i Danmark under navnet Moneypenney - Kvinder som investerer. Linnéa blogger også om privatøkonomi og investering på hjemmesiden www.moneypennyandmore.dk, og har blant annet også skrevet den svenske boken "Investeringsguiden - Så kommer du igång med ditt sparande". Her forteller hun om hvorfor kvinner bør investere og kommer med fem tips til hvordan man kommer igang. 


Derfor bør flere kvinner investere

- Jeg er en kvinne, og derfor har jeg en høyere risiko for å få en dårlig pensjon som pensjonist. Årsaken til dette er blant annet at kvinner generelt oftere arbeider deltid, at de har lavere lønn og at de stort sett ikke investerer pengene de sparer. Dette gjør at de henger etter økonomisk, sammenlignet med menn. Når man ikke investerer hele eller deler av sin oppsparing, betyr det at man gir avkall på den gode avkastningen som aksjemarkedet historisk sett har gitt. 

- Jeg startet Facebook-gruppen "Moneypenny - Kvinder som investerer" i 2016 fordi jeg gjerne vil hjelpe, inspirere og motivere kvinner til å ta et bevisst valg rundt deres økonomi. Når det er sagt, trenger man ikke å investere, men man skal vite at dersom man ikke investerer, er dette også et valg. Og i dagens lave rentemiljø er det er valg som garantert gir en negativ avkastning i form av tapt kjøpekraft grunnet inflasjon. 


Kvinner er flinke til å spare

- Kvinner er flinke til å spare. I en svensk studie viste det seg at kvinner sparer mest for å ha en buffer, mens menn sparerer for fremtiden - for å bli økonomisk uavhengige. En buffer er lurt å ha, men det kan også være en god ide å ta en større risiko med pengene sine ved å investere, hvis man ønsker at de skal gi en avkastning. Når du jobber så mange timer for dine penger, bør ikke de også jobbe for deg? 

- Investerer du 100.000 kr i 25 år med en gjennomsnittlig avkastning på 8%, ender du opp med en formue på ca. 700.000 kr. Hvis du i tillegg løpende investerer 500 kr i måneden, vil din formue vokse til 1.2 millioner. På en sparekonto uten renter vil pengene derimot falle i verdi på grunn av inflasjon, og kjøpekraften din blir mindre. 


Kvinner tar en beregnet risiko

- Mange sier at kvinner ikke vil ta risiko med pengene sine. I en studie fra Södertörns Højskole viste det seg at kun 8% av de kvinnelige deltakerne ville ta en risiko med sine sparepenger. Tallet for menn var 66%.

viber_image_2019-11-14_15-19-29

Kilde: Johan Wahlström & Waad Mardini, Södertörns högskola, 2014

- Kvinner har generelt sett lavere selvtillit når det kommer til investeringer (Merril Lynch). Men det er også helt galt av oss kvinner å ha det slik,  for når kvinner begynner å investere gjør de det veldig bra. De holder ofte på investeringene sine, selv når det svinger i aksjemarkedet, og handler ikke like mye som menn (mange handler kan nemlig bli til mange små kostnader, som har en stor betydning på lang sikt).

A study of 2.7 million personal investors found that during the financial crisis of 2008 and 2009, men were much more likely than women to sell any shares they owned at stock market lows. Male investors, as a group, appeared to be overconfident, the author of this study suggested.”

- Kvinner er faktisk også mindre påvirkelige når det det gjelder svigninger i aksjemarkedet. Så det er ingen rasjonell grunn til at kvinner ikke investerer.

Women are more loss averse than men, more emotionally unattached and are far quicker to unload losers. Whereas men with their bravado, they don’t want to admit they’re wrong


Kvinner får blod på tann i fellesskap

- Menn er gode til å gjøre ting selv, for eksempel å kaste seg ut i investeringer. Kvinner føler oftere et behov for å snakke med familie, venner eller banken før de investerer. Derfor tror jeg at et forum som Moneypenny er viktig, og at kvinnenes aktive innsats i dette fellesskapet, har en stor betydning for alle de nye kvinnelige investorene som trenger sparring, inspirasjon og praktisk hjelp for å komme i gang. 


Investering er individuelt

- Nå er investering, og hvordan man håndterer sin økonomi, selvfølgelig veldig individuelt og i denne teksten har jeg generealisert en del ut fra de studiene som finnes. Men noen ganger må man også generalisere for å få flere kvinner til å tenke at "det her med investeringer - det kan jeg også!"

- Det finnes like mange strategier som det finnes investorer. 

- Penger er makt, og med investeringer kan vi gjøre en forskjell, ikke bare for oss selv, men for vår familie og samfunnet. 


Mine 5 beste investeringstips

 1. Sørg for å sette et budsjett! Det er viktig å holde styr på budsjettet ditt. Det gir deg trygghet, oversikt og bidrar til at du vet hvor mye du kan spare/investere hver måned.
   
 2. Sørg for å ha en (økonomisk) buffer! En buffer er midler du skal bruke når du opplever uventede utgifter, som for eksempel hvis oppvaskmaskinen eller bilen går i stykker, eller hvis du får en dyr tannlegeregning.
   
 3. Betal deg selv først. Det første du bør gjøre når du får lønn er å overføre 10% til din pengemaskin.
   
 4. Invester regelmessig, så får du et jevnt innkjøpsnivå - du kjøper både dyrt og billig.
   
 5. Spre din risiko ved å investere i mange forskjellige investeringsprodukter og forskjellige områder. Det kan også være en god idé å se utenfor aksjemarkedet, da investering ikke kun handler om aksjer. Det kan være investering i eiendom, for eksempel via Kameo, eller i vin og kunst.