Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Hvordan sparer du… Fredrik?

Hvordan investerer du...Fredrik?

Tiden er inne for å finne ut hvordan vår daglige leder i Sverige sparer! Da Fredrik var 13 år kjøpte han sin første aksje og han har siden vært en aktiv investor. Fredrik snakker om hvordan hans investeringsstrategi har utviklet seg gjennom årene, og hvordan pappaen hans fikk han til å bli interessert i å investere.

  • Del:

Av Kameo  I  Publisert 18.08.2020


Fredrik, er du en god investor?

Jeg har tidligere trodd at jeg har vært en god investor, men har stadig blitt mer ydmyk. Investeringsstrategien min har utviklet seg fra større innslag av ’stock picking’, til en mer risikobalansert porteføljestrategi der jeg forsøker å ha en blanding av både aksjer, fond og renteprodukter. Jeg bygger en portefølje som passer min livssituasjon, men som fortsatt gjør sparingen gøy, interessant og hvor investeringen min kan gjøre en forskjell.

Jeg setter av rundt 10-15% på høyrisikoprodukter, som mindre nisjebedrifter innen helsesektoren, både unoterte eller noterte. Ca. 15% setter jeg av til aksjer i større og mer stabile selskaper. Rundt 25-35% settes av til renteprodukter, der direkte utlån utgjør en stor del og resten i brede indeksfond.


Hvordan begynte du å investere?

Pappaen min var medlem i Aktiespararna og fikk deres månedlige magasin, som jeg virkelig likte. Magasinet og pappas konstante mas om at han angret på at han ikke hadde startet å spare tidligere, gjorde at jeg begynte å investere. Jeg kjøpte min første aksje som 13-åring, 200 kr i Föreningssparbanken A.


Hvordan velger du investeringene dine?

Fokuset på indeksfond og hovedsakelig vektleggingen av ulike regioner, baserer jeg på min egen tolkning av hvordan jeg tror markedet kommer til å utvikle seg. Dette baserer jeg på analyser og artikler først og fremst fra The Economist og Financial Times, samt ulike makrorapporter og analyser fra spaltister og spareprofiler jeg liker. Det finnes mange interessante personer som man kan lære mye fra!

Renteporteføljen min forsøker jeg å bygge ut fra en tydelig diversifiseringsstrategi, der jeg vil forstå hva jeg investerer i. Jeg liker også helsesektoren av personlige grunner og her har jeg en overvekt av produkter som har potensialet til å forandre en behandling eller muliggjøre at flere får behandling.


Hva er din beste handel? 

Jeg tror ikke jeg har gjort en eneste "superhandel". Min beste handel er nok heller at jeg har bygget opp en interesse for å spare og investere, og at jeg synes det er gøy.


Hva er din dårligste handel?
Min dårligste handel er nok at jeg har "glemt" bort pensjonssparingen min. Noen enkle, raske valg ville ha gjort underverker for pensjonssparingen min.


Hva er ditt beste sparetips?

Prøv å gjøre sparingen interessant og gøy, og sett rimelige forventinger til deg selv. For meg blir det mye morsommere å spare hvis jeg forstår hva jeg investerer i.