Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Hvordan sparer du... Linn?

Linn

Vi tar med oss spareserien inn i 2021 og har spurt Linn, daglig leder i Norge, om hvordan hun sparer! Linn er opptatt av at sparepengene finansierer noe som er bra på lang sikt og ikke bare gir god avkastning. Hun røper også at hennes beste investeringer er ikke-finansielle og deler sitt beste sparetips med deg!

  • Del:

Av Kameo | Publisert 13.januar 2021


Hei Linn, er du en god investor? 

– Om jeg er en god investor gjenstår nok å se, men jeg er i hvert fall en veldig bevisst investor! Jeg er like opptatt av hva sparepengene mine finansierer som hva forbruket mitt innebærer for miljø og sosiale forhold, og det gleder meg voldsomt at alle - også kvinner og unge - i dag er mye mer opptatt av og innsatt i ulike alternativer for sparing og investeringer enn da jeg var på vei inn i voksenlivet.


Hvordan begynte du å investere?

– Min første finansielle investering var dessverre også min første bolig. Selv om avkastningen på den investeringen var god - det var en leilighet på Torshov i Oslo - så skulle jeg ønske at jeg hadde forstått verdien av sparing i aksjer og fond mye tidligere enn jeg gjorde. Men frem til studiedagene var over, var det i grunn ikke så fryktelig mye å investere. Inntekter fra sommerjobber og deltidsjobben på blomsterbutikken ga ikke mer enn det som forsvant på BSU, til husleie og lite ekstravagant forbruk.

Det var i grunn først da jeg var så etablert at vi skulle ha barn at det var noe særlig å spare, og da hadde jeg en runde på telefonen for å finne ut hva disse såkalte bærekraftige eller etiske fondene egentlig investerer i. Det var en øyeåpner, både fordi jeg forsto hvordan fond og aksjeinvesteringer fungerer, hvilke alternativer som finnes og hvordan man gjør det i praksis, men også fordi jeg skjønte hvor stor forskjell det gjør over tid å ha sparepengene i virksomheter kontra på sparekontoen.


Hvordan velger du investeringene dine? 

– For meg er det viktig at sparepengene mine finansierer noe som er bra på lengre sikt, og ikke bare gir god avkastning. Dessuten har jeg ikke noe spesielt sparemål ut over pensjon, som jo fortsatt er en temmelig lang horisont. Derfor har jeg valgt å ha en brukbar buffer på sparekonto, og noe høyere risiko i resten av porteføljen. Ut over bufferen på konto, består porteføljen min av ca 50% i bærekraftige eller tech-fond spredt over ulike regionale markeder, og 50% start-up eller crowdfunding. Pluss huset jeg bor i!


Hva er din dårligste investering?

– Jeg har vel egentlig vært utrolig heldig med alle finansielle investeringer jeg har gjort. Men det dårligste investeringsvalget er det jeg ikke tok, nemlig at jeg kom altfor sent i gang. Jeg skulle ønske at vi hadde lært mer om investeringer og avkastning da vi var unge, og at noen hadde forklart hva rentesrente egentlig betyr for privatøkonomien allerede på ungdomsskolen. 


Hva er din beste investering?

– De beste investeringene mine er de ikke-finansielle: Å finne og satse på en mann som lar meg jobbe med det jeg vil og så mye jeg vil, å bruke tid og tapte arbeidsinntekter på en lang utdannelse som har gitt meg mange valgmuligheter og gode utgangspunkter i arbeidslivet etterpå, og å studere i utlandet og skrive lang masteroppgave på Sjøretten selv om jeg ikke trengte studiepoengene.

Foreløpig har også valget om å droppe det tradisjonelle advokatlivet og satse på Kameo vært en veldig bra investering på alle måter! Ellers var det ikke så dumt at den ringerunden før Olav ble født for snart 8 år siden resulterte i at barnetrygden jevnt og trutt har havnet i Handelsbankens bærekraftige energifond. 


Hva vil du gjerne bli bedre på?

– Jeg kunne nok være flinkere på å investere mer enn det jeg gjør ved å kutte forbruk. Men så liker jeg også god kaffe, god vin, friske blomster, spise ute og dra på konserter og forestillinger. Så egentlig er jeg ganske happy med tingenes tilstand!


Hva er ditt beste sparetips?

–  Finn ut hvor mye du må ha tilgjengelig og ikke kan ha plassert slik at du risikerer å måtte ta ut pengene dine med tap dersom markedene "dipper". Det du ikke må ha tilgjengelig, plasser du med litt risiko og langsiktig. Ved å spre potten din på flere fond, selskaper, prosjekter og markeder får du god avkastning uten at risikoen blir for høy. 


Merk at alle holdninger og anbefalinger som uttrykkes i dette intervjuet er personlige. Enhver investering er forbundet med risiko, og du bør alltid ta egne vurderinger innen du investerer.