Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

LTV – En forklaring av lån i forhold til verdi

1

Å forstå konseptet LTV er en viktig faktor når det kommer til å investere i lån til bedrifter og eiendomsprosjekter. I denne artikkelen forklarer vi hva LTV er, hvorfor det er viktig å forstå, og hvordan man beregner LTV.


Hva er LTV, og hvorfor er det viktig å forstå?

LTV står for Loan-to-Value og brukes til å måle forholdet mellom størrelsen på et eiendomslån og eiendommens markedsverdi. Konseptet brukes ofte av långivere for å vurdere risikoen i et lån. En høy LTV betyr at låntakeren låner en større andel av eiendomsverdien og har mindre egenkapital. Hvis eiendommen vurderes lavere eller hvis eiendomsprisene synker, kan det bli vanskeligere for låntakeren å betale tilbake lånet og långiveren kan da risikere tap.


Hvordan beregner man LTV?

or å beregne LTV deler du lånebeløpet totalt med det nåværende markedsverdien av bedriften eller eiendomsprosjektet. Høy LTV betyr ofte en høyere risikovurdering på Kameos lån siden risikoen i et prosjekt kan anses å være høyere når mengden egenkapital reduseres og andelen lån øker. Kameo har imidlertid som policy å ikke innvilge lån med en LTV over 75 %. Du finner alltid lånets LTV og spesifikk informasjon om hvert prosjekt under lånets prosjektside.


LTV hjelper deg med å vurdere risikoen i et lån

LTV kan være veldig nyttig å bruke som en indikator på risikoen i et eiendomslån, og bra å ta hensyn til når du tar beslutninger om å investere i et eiendomslån. Generelt sett indikerer lavere LTV en lavere risiko og en høyere LTV en høyere risiko, men det er viktig å være klar over at det er andre faktorer som også kan påvirke risikoen, for eksempel låntakerens kredittverdighet eller betalingshistorikk. Du kan lese mer om hvordan Kameos kredittprosess ser ut her.


En oppsummering

Oppsummert er LTV en viktig faktor å ta hensyn til når du investerer i lån til bedrifter og eiendomsprosjekter. Jo høyere LTV, desto høyere risiko for långiveren. For å beregne LTV deler du den totale lånesummen med markedsverdien på eiendomsprosjektet – i videoen nedenfor forklarer Kameos grunnlegger Sebastian Harung hvordan vi i Kameo bruker konseptet og gir deg et eksempel på hvordan LTV beregnes.