Hvordan sparer du...Cecilia?

Cecilia-hurinvesterardu

Er det ikke spennende å høre om hvordan andre sparer? Hvilke strategier ligger bak og ikke minst - den beste og dårligste handelen. Den første ut i vår nye artikkelserie "Hvordan sparer du ...", er Cecilia Enlund, markedssjef i Kameo.

  • Del:

Av Kameo | Publisert 08. juni 


Cecilia, er du en god investor?

- Ikke historisk, men nå går jeg inn for å prøve. Tidligere har jeg alltid sagt at hvis jeg kjøper aksjer i et bestemt selskap, ikke gjør det samme, for jeg mislykkes alltid! Men i det siste har jeg fått litt overmot, for jeg har plutselig kjøpt en del aksjer og akkurat nå går det ganske bra.. Jeg har blitt litt besatt faktisk! Jeg er veldig klar over at det kommer til å være perioder hvor aksjene jeg har kjøpt går ned, men akkurat nå er jeg fornøyd over å ha slått indeksen den siste måneden.


Hvordan begynte du å investere aktivt?

- Jeg har vært i finansbransjen i 20 år og hjulpet kunder med hvordan man skal tenke rundt sparepengene sine. For eksempel spre risikoen over flere aktivaklasser, ta litt høyere risiko i den delen av spareporteføljen som er mer langsiktig, og liten risiko for sparepengene som skal brukes innen kort tid. Dessverre har jeg egentlig ikke levd slik jeg har lært og falt i en klassisk kvinnefelle i mange år. Jeg har tatt altfor liten risiko og hatt den største delen av kapitalen på konto uten renter! Det blir jo knapt noen avkastning over tid, og av en eller annen grunn er det mer vanlig for kvinner enn menn. Jeg ønsket ikke å forbli i denne fellen, men heller inspirere andre til å komme i gang. 

- Når jeg startet i Kameo vokste interessen min for å investere, og ta tak i det. På kontoret er det selvfølgelig mye snakk om investeringer, risiko, avkastningsmuligheter osv. Jeg kom i gang og investerte i noen eiendomsprosjekter på Kameos plattform, som er veldig moro! Det blir så konkret at man kan se hva man investerer i og samtidig få renteutbetalinger hver måned. Det ble et bra innslag i min spareportefølje og en betydelig bedre avkastning enn hva jeg får på sparekontoen, selv om det er forbundet med en viss risiko. Og utover det handler jeg som sagt aksjer, det er også moro! 


Hvordan velger du aksjer? 

- Jeg ser på en del av informasjonen om ulike aksjer som er tilgjengelige, for eksempel P/E-tall, hvordan kursen har gått i perioder (fra 1 uke til 3 måneder og 1 år), markedsverdien og hvordan situsjonen for bransjen ser ut. Så finner jeg litt nyheter om selskapet og skaper min egen mening om potensialet som finnes.

- Jeg forsøker også å finne aksjer som ikke er superpopulære, jeg vil heller gå inn i litt mindre selskaper. Jeg leter etter selskaper i bransjer jeg tror på, akkurat nå er det legemiddelbransjen og AI. Og det siste jeg gjør er å gå etter magefølelsen, eller vi kan heller kalle det kvinnelig instinkt. 


Hva er din beste handel? 

- Det har nok vært at jeg for mange år siden gikk inn i eiendomsmarkedet, men det var for å ha en bolig og ikke egentlig for å investere eller tjene penger. En annen god handel er at jeg alltid har vært nøye med å ha tjenestepensjon hos arbeidsgiverne jeg har hatt. 


Hva er din dårligste handel? 

- Det har antagelig vært at jeg altfor lenge sparte i et rentefond som viste seg å bli en langsiktig sparing, samt at for stor del av porteføljen min har bestått av sparekontoen til 0% i rente. Jeg har takk og lov ikke hatt noen store tap da jeg kjøpe aksjer eller blitt tvunget til å selge med stort tap. Det er imidlertid noe jeg regner med fremover, at den delen av spareporteføljen som består av aksjer, vil gå både opp og ned. 


Hva er ditt beste sparetips til andre? 

- Mine beste tips er å tilpasse sparingen utifra tidshorisont, risikovilje og interesse. Jo lengre sparehorisont, desto høyere risiko for mulighet til bedre avkastning. Hvor stor risiko du bør ta avhenger av din egen risikovilje og hvor mye du er villig til å tape for muligheten til bedre avkastning. Det er også viktig å ha en base med mindre risiko, for eksempel en bufferkonto når du skal bruke pengene på kort sikt. Å investere i lån via Kameo kan definitivt være et bra innslag i en total spareportefølje (høres kanskje ut som en klisje at jeg sier det, men jeg mener det!), og helst spre risikoen ved å investere i flere prosjekter. 

- Til slutt anbefaler jeg at du ikke handler enkeltaksjer selv, hvis du ikke er aktiv og interessert i å gjøre justeringer basert på markedsbevegelser. Da er det kanskje bedre å ha en sparing der du ikke trenger å foreta fordelinger selv. Det viktige er at du kommer i gang og tar tak i din egen sparing. 


* Historisk avkastning for alle lån som er publisert på Kameos plattform hittil er nå 9,5%. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Enhver investering er forbundet med risiko, og hele eller deler av av det investerte beløpet kan gå tapt.