Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Hvordan sparer du...Faraz?

Faraz Seyedi

Neste ut i vår artikkelserie «Hvordan sparer du..?» er Faraz Seyedi, kredittanalytiker i Kameo. Som 18-åring investerte han sine første tusenlapper, men hvordan ser porteføljen hans ut nå? Faraz forteller om sin strategi og hva han fokuserer på når han investerer.

  • Del:

Av Kameo | Publisert 06.juli 2020


Faraz, er du en god sparer? 

- Det vil jeg egentlig ikke si. Jeg er veldig god til å sette av større beløp som feriepenger og skattepenger. Jeg skulle ønskejeg var mer disiplinert når det gjelder fast månedlig sparing enn det jeg er, men jeg trøster meg i alle fall med at jeg er veldig flink til å ikke røre sparepengene når de først er satt av.  


Hva er din sparestrategi? 

- Jeg synes ordet «sparing» høres forferdelig kjedelig ut, jeg vil investere. I praksis trenger ikke sparing og investering å være to ulike ting, men det ligger vel noe mentalt i det for min del.

- Når jeg gjør investeringer så handler det om balanse. Målet er jo alltid å oppnå høyere avkastning, men jeg har ingen ambisjoner om å bli rik over natten. Jeg forsøker å ha et fornuftig forhold til risk-reward i det jeg gjør.

- Min portefølje nå består av indeksfond, 4 enkeltaksjer som jeg har plukket selv, lån via Kameos plattform, også er jeg veldig heldig og har fått mulighet til å investere i Kameo, så jeg har også en aksje der. Størrelsesmessig er indeksfondet den minste posten, og enkeltaksjene utgjør den største biten av min portefølje.


Hvordan begynte du å investere?

- Jeg har alltid vært interessert i investeringer, jeg har en bachelor i finans, og har bygd på det med siviløkonom grad som igjen var med spesialisering i finans. Min aller første investering var noen tusenlapper i Kongsberg Automotive aksjer for snart 10 år siden, de aksjene ble solgt samme år.


Hvordan velger du aksjer?

- Jeg liker å teste ut ulike investeringsprodukter så en ny investering for meg er ikke alltid en ny aksje.

- Når jeg skal velge ut enkeltaksjer ønsker jeg ikke å investere mot strømmen, og jeg lener meg på hva andre analytikere sier om selskapene. En analytiker som lever av å dekke en viss aksje eller sektor har mye bedre peiling enn meg.

- Da begynner jeg først med en elimineringsprosess og luker ut for eksempel sektorer jeg ikke ønsker eksponering mot. Derfra prøver jeg å se om jeg finner noe som fanger interessen min. Jeg er heller ikke den som bruker all verdens tid på alle detaljene, jeg bruker heller tid på å vurdere caser for Kameos plattform.


Hva er din beste handel?

- Jeg kjøpte aksjer i et svensk selskap, Fortnox, som leverer en skybasert plattform for økonomistyring. Jeg leste en analyse fra Introduce hvor de blant annet påpekte at produktet i stor grad var ferdigutviklet og at selskapet hadde veldig gode marginer på alt av nysalg. Jeg kjøpte meg inn i januar 2019 på kurs 73kr og solgte meg ut i februar 2020 på kurs 184 kr. 


Hva er din dårligste handel?

- Min dårligste handel gjorde jeg for ikke så lenge siden. Jeg kjøpte et derivatprodukt for å ta en short posisjon mot Oslo Børs når landet stengte ned under korona-pandemien. Jeg timet både kjøpet og salget dårlig og måtte ta et pent tap der. 


Hva er ditt beste sparetips til andre? 

- Det er et veldig komplisert spørsmål og svaret avhenger jo av alder og livssituasjon. Som kredittanalytiker har jeg større fokus på nedsiden enn oppsiden i investeringer, og mitt tips går på det aspektet. Vurder nedsiden i investeringen, og om du hadde tålt det tapet. Hvis jeg ikke er komfortabel med nedsiderisikoen i en investering så holder jeg meg unna.


Å investere via vår plattform gir høy forventet avkastning, men investeringer medfører alltid risiko. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.