Investeringsseminar med ABG Private Banking og Kameo i Stockholm
Dette dannet rammen da vi i Kameo, sammen med ABG Private Banking, samlet over 110 investorer, eiendomsutviklere og ansatte til et investeringsseminar i Stockholm, der vi tok pulsen på både eiendoms- og aksjemarkedet. Erika Eliasson Ekberger og Jonas Elofsson ledet paneldiskusjonen som besto av Sebastian Harung fra Kameo, Jonas Andersson fra ABG Private Banking og Simon de Chateau fra Prisma Properties.
Renteeffekter på eiendomsselskaper
Jonas Andersson påpekte at eiendomsselskaper og aksjer nyter godt av synkende renter: "I et marked med fallende renter drar eiendomsselskaper og eiendomsaksjer nytte av dette. Også vekstselskaper drar fordel av fallende renter og kan prestere godt i en lavkonjunktur."
Jonas tror at en myk landing er det mest sannsynlige scenariet, selv om det selvfølgelig finnes bekymringsmomenter som kan være vanskelige å forutse, for eksempel usikkerhet rundt det amerikanske valget, krig i Europa og økt uro i Midtøsten. Aksjemarkedet pleier imidlertid å takle denne typen uro relativt godt, og børsen har historisk sett hatt en sterk utvikling selv i urolige tider. USA ser fortsatt bra ut, selv om det finnes enkelte tegn på avmatning, som for eksempel økte kredittkortskulder. I Europa er Tyskland et bekymringsmoment, og Kina går også svakt. De fleste investorer allokerer kapitalen sin mellom renteinvesteringer og aksjer. Den siste tiden har denne allokeringen lønnet seg ettersom renteplasseringer har steget når børsen har falt, og omvendt.
Utfordringer med finansiering
Sebastian Harung fremhevet utfordringene mange eiendomsutviklere står overfor: "Eiendomsmarkedet ser ut til å gå mot bedre tider, men finansieringsutfordringer gjør at mange eiendomsutviklere avventer nye prosjekter. Her spiller Kameo en viktig rolle, spesielt for små og mellomstore utviklere."
Sebastian ser eiendomsmarkedet ser ut til å være på vei mot bedre tider, og det verste ligger trolig bak oss. Det er likevel alltid en etterslep, så spørsmålet er om vi vil se flere konkurser fremover. Kredittvurdering er, og vil fortsatt være, helt avgjørende for å unngå å tape penger på eiendomsfinansiering. Vi ser at små og mellomstore eiendomsutviklere er underbetjent av storbankene, og der har Kameo en viktig rolle å spille. Kameos Eiendomsindikator viser for eksempel at to av tre eiendomsutviklere (SMB) tror på god vekst, men bare én av tre planlegger å starte nye prosjekter i nær fremtid. Hovedårsaken er utfordringer med finansiering. Fra et investorperspektiv har Kameo gitt nærmere 10 prosent årlig avkastning siden starten, og det er et supplement til andre renteplasseringer og aksjer. Det er vanskelig å treffe aksjemarkedets topper og bunner, og Kameo tilbyr et stabilt supplement i porteføljen. Kameo har nå eksistert i 10 år, og vi er utrolig takknemlige for at vi nå har en situasjon der lånene fylles ekstremt raskt. Vi ønsker imidlertid at alle skal kunne være med å investere, og vi arbeider intensivt for å utvide antallet lån på plattformen og gjøre det enklere å investere.
Förändringar på transaktionsmarknaden
Simon de Chateau trakk frem hvordan transaksjonsmarkedet har begynt å bevege på seg: "Kjøpere og selgere nærmer seg hverandre, og transaksjonene øker i takt med fallende renter. Selv om etterspørselen etter kontorbygg er svak, ser vi en økt risikovilje hos bankene – noe som er positivt for eiendomsmarkedets utvikling."
Det er et oppdemmet salgsbehov i markedet, men det ser ut til at kjøpere og selgere nå har begynt å nærme seg hverandre, og antallet transaksjoner øker. Fallende renter har spilt en betydelig rolle både for antallet transaksjoner og for verdivurderingene. Simon er enig i bildet som er formidlet i media om at det ikke er en generell byggekrise, da det fortsatt er behov for å bygge for eksempel logistikkeiendommer. Derimot er etterspørselen svak for blant annet kontoreiendommer, og boligbyggingen er fortsatt på svært lave nivåer. Siden det svenske markedet i stor grad består av kontoreiendommer, påvirker usikkerheten rundt kontoreiendommer markedssituasjonen generelt. Han ser imidlertid at bankenes risikovilje har økt, noe som er positivt for utviklingen i eiendomsmarkedet.
Det var en bra diskusjon som ga god innsikt om hvor markedet står i dag og hvilke muligheter som kan ligge foran oss.
Les mer: