Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Kameo satser på bærekraftige lån

Lån til grønne og bærekraftige prosjekter

Hvis vi skal nå FNs bærekraftsmål, må alle hjelpe til. Med lansering av grønne og bærekraftige lån vil vi i Kameo nå motivere entreprenører til å tenke bærekraftig - og samtidig gjøre det enklere for småsparere og profesjonelle investorer å gjøre bærekraftige investeringer.

  • Del:

Av Kameo | Publisert 23. juni 


Du har sikkert hørt om FNs bærekraftsmål eller sett disse fargerike boksene, som sikter mot å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe klimaendringene globalt. Men visste du at det estimerte investeringsbehovet for å nå disse målene er mellom 5 000 og 7 000 milliarder dollar per år? 

Hvis verden skal nå disse målene, er vi avhengige av at alle jobber i samme retning. Store som små må bidra - og på bakgrunn av dette tror vi i  Kameo at det vi gjør nå, kan være med på å gjøre en forskjell. 

– Alle må engasjere seg i omstillingen mot et bærekraftig samfunn. Kameo er enn så lenge en forholdsvis liten spiller, men vi har store visjoner og gode ideer for hvordan vi kan påvirke utviklingen, sier Sebastian Harung, konsernsjef og medgründer i Kameo, og fortsetter: 

– Vi vet også at bærekraft er viktig for våre investorer. 7 av 10 foretrekker bærekraftige prosjekter når de investerer sin kapital. Det er helt forståelig noe attraktivt ved å kunne være med og gjøre verden til et bedre sted, samtidig som man får god avkastning på sin egen kapital. 


Fokus på eiendom

For å bidra i omstillingen mot et bærekraftig samfunn lanserer Kameo nå bærekraftige lån. Det er i første omgang grønne lån til nybygg eller renovering av eksisterende eiendom for å forbedre energieffektiviteten. 

Kameo har fått god hjelp av tredjeparter som er eksperter innenfor bærekraft, til å skape et rammeverk for lån som klassifiseres som bærekraftige, og det vil bli gjort en helhetsvurdering av hvert lån.  Byggelån vil kvalifisere dersom bygningen som skal settes opp er prosjektert for energimerking B eller bedre. For renoveringsprosjekter gjelder blant annet at det skal medføre en forbedring i energieffektiviteten på minimum 30% eller to trinn på energiskalaen A-G. 

– Bærekraftighet er komplekst, og historisk har det vært vanskelig å vite hva som faktisk er bærekraftig eller bare grønnvasket. Med våre rammer og retningslinjer kan vi sikre at lånene vi formidler som grønne faktisk er bærekraftige, sier Sebastian. 


Flere typer investeringer

Den grønne markeringen av lån er en vinn-vinn-situasjon for både investorer og låntakere. Entreprenører som ønsker å satse på grønne og bærekraftige løsninger har lettere tilgang til finansiering og ekstra markedsføring. Samtidig blir det lettere for investorene å investere bærekraftig og dermed bidra til et mer bærekraftig samfunn. 

I tillegg til grønne eiendomslån planlegger Kameo å lansere flere lånetyper som støtter bærekraftig utvikling fremover - både miljømessig og sosialt. Det gjelder blant annet særlig utlån til bedrifter med kvinnelig eierskap eller som på en annen måte fremmer likestilling. Utover dette undersøkes muligheten for å kunne tilby grønne mini-obligasjoner til virksomheter som utvikler bærekraftige produkter og løsninger. 

– Det er en enorm interesse for denne typen bærekraftige investeringer. I Hong Kong ble det nylig lansert en grønn obligasjon på en milliard dollar, men likevel ble det 400% overtegnet. Det vi i Kameo kan bidra med er å muliggjøre bærekraftige investeringer også for småsparerne, ettersom at man på plattformen kan investere fra så lite som 500 kroner, forteller Sebastian. 


Søker flere grønne prosjekter

Det første grønnmerkede lånet forventes å være klart på Kameos plattform mot slutten av sommeren, etterfulgt av flere i løpet av høsten på tvers av de tre skandinaviske markedene. Interessen er stor - både blant låntakere og investorer, og nå søker vi enda flere grønne prosjekter som har behov for finansiering. 

– Vi har over 15 000 investorer, og mer enn 90% er like interessert i å investere - om ikke mer - etter utbruddet av pandemien. Og bærekraftige prosjekter er de mest attraktive, her er det altså gode muligheter for entreprenører som ønsker å gjøre en forskjell. Forutsetningene for å finansiere bærekraftige prosjekter har kanskje aldri  vært bedre, sier Sebastian. 


Har du behov for finansiering av et grønt eller bærekraftig prosjekt, eller kjenner du noen som har det? Ta kontakt med oss på kontakt@kameo.no eller fyll ut vårt kontaktskjema her