Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Ny forskning gir håp for kvinnelige gründere

Hadar Gafni

Det er håp! Den bitre sannheten om at kun 2% av alle investeringer i oppstartsbedrifter i Norgen går til kvinnelige eiere[1], kan endres. I en nylig publisert forskningsrapport, av Hadar Gafni, Dan Marom, Alicia Robb, och Orly Sade, har forfatterne funnet ut at crowdfunding er en mer demokratiserende investeringsform enn hva tradisjonelle finansieringskilder pleier å være. 

  • Del:

Av Kameo I  Publisert 08.03.2021


Studien viser at flere kvinnelige gründere lykkes med å skaffe finansiering gjennom crowdfunding, på grunn av at disse plattformene har en mer balansert kjønnssammensetning - kvinner vil hjelpe kvinner.

Vi i Kameo tok kontakt med Hadar Gafni, postdoktor och forsker på KTH i Sverige, for å høre mer om hvordan deres forskningsarbeid startet, og hvilke konklusjoner de kom frem til.


Hva var de viktigste konklusjonene dere kom frem til i rapporten?

– Crowdfunding har potensial til å demokratisere finansieringsprosessen for kvinner. Ikke nødvendigvis fordi kjønn ikke er en faktor, men fordi «investeringscrowden» er mer kjønnsbalansert. Langt mer enn hos tradisjonelle venturekapitalinvestorer eller engleinvestorer. Kvinner støtter faktisk kvinner.


Hvorfor tror du det er større sannsynlighet for at menn investerer i selskaper med menn, enn med kvinner? 

– Menn er i samme nettverk som andre menn med samme interesser. De kan også være drevet av statistisk diskriminering. Det vil si at de assosierer vellykkede gründere som å være kun menn og er i samme nettverk som menn med samme innstilling. En faktor kan også være preferensbasert diskriminering - som i dette tilfellet i utgangspunktet er sexisme. 


Hvordan oppstod forskningsinteressen for crowdfunding?

Først var vi interessert i å undersøke crowdfunding-platfformene ettersom de er så transparente - vi kunne observere ulike forretningsidéer, alle grunnleggerne i selskapene, og også de som avviste prosjektene. Vi ønsket også å lære mer om den generelle virkeligheten i finansverden. Senere i prosessen så vi at crowdfunding ble veldig populært og tenkte at våre resultater var viktige for å forstå metoden som en ny finansieringskilde. 


Hva tror du er nødvendig for at flere menn, som har mye kapital, skal forstå at det ofte er mer lønnsomt å investere i selskaper med kvinnelige gründere?  

– Det kreves at vi observerer vellykkede selskaper med kvinnelige grunnleggere - dette vil endre forholdet mellom vellykkede gründere og menn. For å kunne gjøre det, må kvinnelige gründere få sjansen til å oppnå denne suksessen, eventuelt med finansiering fra kvinnelige investorer og crowdfunding. 


Les hele studien her.


[1] Nordic Startup Funding – Through the Lens of Gender Diversity”, Unconventional Ventures 2019