Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Ny og forbedret investorbeskyttelse trer i kraft

Nytt investerarskydd | Kameo

Den 10. november trer et nytt regelverk i kraft, som innebærer en styrket investorbeskyttelse for deg. Beskyttelsen vil medføre noen endringer på plattformen, som vi forklarer i denne artikkelen.

  • Del:

Fra og med 10. november trer et nytt regelverk i kraft som berører alle europeiske plattformer innen folkefinansiering. Formålet med regelverket er å skape tydelige og rettferdige regler for alle EU-baserte plattformer.
 
Den nye investorbeskyttelsen tar utgangspunkt i at noen investorer har mindre erfaring med investeringer og derfor har et større behov for beskyttelse mot risikoer og tap, mens andre, «erfarne investorer», har mindre behov for beskyttelse. Alle investorer vil i utgangspunktet bli kategorisert som mindre erfarne investorer og dermed omfattes av investeringsbeskyttelsen. Hvis du anser deg selv som en erfaren investor, kan du søke om å bli unntatt fra investeringsbeskyttelsen gjennom profilsiden på din Kameo-konto. 


Hva betyr dette for deg som investerer via Kameo?

Den nye beskyttelsen fører også med seg noen endringer på Kameos plattform. Blant annet må alle mindre erfarne investorer utføre en kunnskapstest for å kunne investere mer enn EUR 1000 (ca. NOK 11 800). Du vil også legge merke til flere opplysninger om risikoer når du investerer, mer statistikk, samt tydeligere låneinformasjon på plattformen.
 
Ønsker du å vite mer om hva den nye investeringsbeskyttelsen innebærer og hvordan den påvirker deg? – mer informasjon finner du nedenfor!


Hvordan fungerer kunnskapstesten?

Som mindre erfaren investor må du gjennomføre testen før du plasserer penger i lån via plattformen; ellers vil din investeringskapasitet være begrenset til EUR 1000 (ca. NOK 11 800) i hvert prosjekt. Formålet med kunnskapstesten er å kontrollere din forståelse for investering via Kameo og de risiki som er forbundet med slike investeringer.

Du vil ikke kunne gjennomføre investeringer som overstiger EUR 1000 før du har gjennomført kunnskapstesten. Vi oppfordrer derfor alle investorer til å gjennomføre testen så snart som mulig. Du kan enten ta testen direkte vie din profil på din Kameo-konto eller så vil du bli bedt om å gjennomføre den når du skal gjøre din neste investering.
 
Tips! Lånene på Kameos plattform kan bli fulltegnede raskt, vi anbefaler derfor at du har gjennomført testen før nye lån publiseres slik at du får mulighet til å investere direkte, uten å måtte gjennomføre en test først.

Testen tar bare noen få minutter å gjennomføre – Logg inn og ta testen nå

 
Du finner det her:
 


Hva skjer hvis jeg ikke gjennomfører kunnskapstesten?  

Hvis du velger å ikke gjennomføre kunnskapstesten kan du fortsatt investere gjennom Kameo, men du vil maksimalt kunne investere EUR 1000 (ca. NOK 11 800) i hvert enkelt lån. Beløpsbegrensningen gjelder summen av alle investeringer som gjelder for ett og samme prosjekt, selv om det er delt opp i ulike transjer.


Mer og tydeligere statistikk

Vi oppdatert vår generelle statistikkside og utviklet en ny kontooversikt over din investeringsportefølje.
Inne på din Kameo-konto finner du nå en kontooversikt der du har mulighet til å se hvordan risikoen for investeringene dine er fordelt på ulike kredittklasser. Nå kan du også følge utviklingen av din portefølje mye bedre enn tidligere, noe som kan være verdifullt når du skal vurdere din fremtidige investeringsstrategi.


Betenkningstid når du investerer 

Når du legger inn et bud i et lån via Kameo kan du enten bruke midler som allerede finnes på din Kameo-konto eller overføre penger fra din bankkonto for betalingen. Om betalingen ikke gjennomføres innen tre bankdager, vil budet ditt automatisk bli fjernet, noe som betyr at du ikke lenger har noen investering i det aktuelle lånet.
 
Som mindre erfaren investor har du også rett til å trekke tilbake investeringen din uten konsekvenser i løpet av de første fire kalenderdagene etter at budet ble lagt. Denne tilbaketrekkingsretten gjelder uavhengig om betalingen for budet har blitt gjennomført eller ikke. Du trekker tilbake budet ditt på samme sted som du først la det.


Tydeligere låneinformasjon  

For hvert enkelt lån er det nå tilgjengelig et eget dokument med standardisert informasjon om lånet. Dokumentet kan lastes ned som en PDF og er tilgjengelig på den aktuelle lånesiden, under fanen «Prosjekt». Formatet følger en mal som er utviklet av myndighetene i EU, for å gjøre det enklere å sammenligne ulike folkefinansieringsprosjekter.


Spørsmål?  

Hvis du har spørsmål, er du alltid velkommen til å kontakte oss ved å ringe +47 24 07 60 40, eller sende en e-post til helpdesk@kameo.no. Vi har også samlet ytterligere informasjon om investorbeskyttelse, og satt sammen en FAQ som du kan benytte deg av her.