Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Nyttårshilsen fra Kameos gründer

Sebastian Harung

Sebastian Harung sender en hilsen til Kameos investorer, og informerer om hvordan vi i et urolig marked vil fortsette å levere kvalitetslån til kredittverdige eiendomsselskaper i Skandinavia. 

  • Del:

Kjære investorer, 
 
Vi publiserte vårt første lån 2016. Det var et lån på 500 000 svenske kroner til et sommerhus utenfor Gøteborg, som tok to uker før det ble fulltegnet av 22 investorer.  Siden den gang har vi bygget opp Kameo i tre land med et formål om å gjøre det mulig for alle å investere i prosjekter de tror på - og som gir en attraktiv, risikojustert avkastning.

I fjor formidlet vi lån for nærmere 1,4 milliarder til en gjennomsnittlig rente på ca. 8,5%. Siden 2016 har det nå blitt over 3,5 milliarder i lån, og de 22 første investorene har vokst til over 40 000. Sammen har vi finansiert tusenvis av nye hjem og hundrevis av arbeidsplasser i Skandinavia.  

Kameo formidler hovedsakelig eiendomslån, og eiendomsmarkedet har vært urolig den siste tiden. Mange spør oss om hva vi tror om eiendomsmarkedet, og om vi forventer at det blir langt færre prosjekter fremover, eller om det blir en økning i mislighold. Urolige tider betyr nye muligheter, spesielt for utfordrere som Kameo. Vi er optimistiske til at det vil komme mange nye lån på plattformen vår i 2023, og at vi kan holde misligholdsratene lave.   

Det er primært tre grunner til vår optimisme;

For det første, byggekostnadene steg betydelig i 2022 men vi erfarer nå at dette er i ferd med å stabilisere seg. Forutsigbarhet er viktig, til tross for at det er på høyere nivåer.  

For det andre har solide eiendomsutviklere nå tilgang til tomter og nye prosjekter til lavere priser enn i fjor. Det er også gode kjøpsmuligheter i markedet da enkelte utviklere må kaste inn håndkleet i tidligfaser. Dette er med på å motvirke effekten av at boligprisene har falt. Vi erfarer at dyktige eiendomsutviklere lykkes med forhåndssalg selv nå, men at det tar lenger tid og at prisene er noe ned i alle tre land – aller mest i Sverige.  

For det tredje så er bankene blitt enda mer restriktive. Eksponeringen mot eiendomssektoren har for mange banker vært for stor. Det kommer snart også nye kapitalkrav for bankene, som vi tror vil gjøre at de holder enda mer tilbake på nye lån til eiendomssektoren. I tillegg har finansiering via obligasjonsmarkedet vært mer eller mindre lukket for mange aktører de siste månedene. Det betyr fort manglende finansiering eller dyrere finansiering for eiendomsutviklerne. Vi merker, sannsynligvis på grunn av dette, en økning i forespørsler fra større og mer erfarne aktører enn tidligere.  

Summen av økte byggekostnader, lavere salgspriser og høyere finansieringskostnader høres jo ikke så bra ut for våre kunder. Dette betyr at mange eiendomsutviklere vil få et lavere resultat på sine prosjekter, men det er en nedgang fra historisk høye nivåer. Delvis hjulpet av mer attraktive tomtepriser og gode kjøpsmuligheter, merker vi derfor at mange fremdeles ønsker å kjøre i gang med nye prosjekter.  

I dagens marked er det enda viktigere å legge ned tilstrekkelig med analysetid før et lån publiseres på vår plattform, og jeg må bare få lov til å takke vårt fantastiske team på 30 personer som står på hver eneste dag året rundt for å levere et godt produkt til alle våre investorer. Vi er i ferd med å skalere opp analyseteamet for å ha enda bedre kapasitet i 2023. 

Vi foretar grundige analyser av hvert prosjekt og har månedlig gjennomgang av hele låneporteføljen vår. Det vil kunne komme forsinkelser og kostnadsoverskridelser i dagens marked, men det er fortsatt et behov for nye boliger i Skandinavia og mindre og mellomstore eiendomsutviklere, Kameos kunder, fortsetter å bygge. Basert på siste gjennomgang er nå er vi komfortable med porteføljen vår og forventer ingen ytterligere mislighold i år, selv om det naturligvis kan forekomme.  

Med tanke på børsuroen, og ikke minst dramatiske fall i for eksempel eiendomsaksjer i Sverige eller kryptovaluta, opplever vi at enda flere har fått øynene opp for verdien av folkefinansierte lån i en spareportefølje. Dette forsterkes nå ytterligere av den norske skattepolitikken med 38% skatt på aksjegevinst og utbytte, sammenlignet med 22% skatt på renteinntektene fra Kameo.  

Vi jobber hardt med å utfordre de etablerte aktørene i bransjen, levere stabil avkastning over tid og utvikle Kameo til å bli en lønnsom bedrift, så vi kan fortsette å tilby folkefinansierte lån i lang tid fremover.
Det er ikke alt vi gjør som blir en suksess på første forsøk (for eksempel innføringen av avgift for våre investorer), men vi lærer hele tiden og vi vil i 2023 fortsette å jobbe knallhardt for å levere mange nye eiendomslån, holde misligholdsnivået nede samt tilfredsstille alle krav til compliance, skatterapportering og konsesjoner som måtte komme.
Vi jobber dessuten også med nye spennende produkter og funksjoner, som forhåpentligvis vil komme deg som investor til gode allerede i år!

2022 er endelig bak oss, og vi er på full fart inn i et nytt år som vi håper blir preget av mindre markedsuro og mer forutsigbarhet. Som alltid; husk å spre dine investeringer og skap din egen diversifiserte portefølje. 

 
Godt nytt investeringsår fra Sebastian.