Telefonen vår er stengt fra kl15 den 22. desember til kl09 den 2. januar. Om du skulle ha noen spørsmål, kontakt oss gjerne på helpdesk@kameo.no. Vi ønsker alle Kamigos en god jul, og et riktig godt nytt år!

Vår telefonsupport er dessverre stengt i dag på grunn av begrenset bemanning, men åpner igjen i morgen. Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss på helpdesk@kameo.no.

Slik lykkes du med dine eiendomsprosjekter

Jonas - tips till fastighetsutvecklare

Hvordan blir du en vellykket eiendomsutvikler? Hvilke fallgruver bør du unngå og hvordan kommer du i gang? Jonas Bergman, vår svenske salgssjef, har lang erfaring innen eiendomsbransjen og har også gjort en del egne prosjekter. 

  • Del:

Av Kameo I  Publisert 10.02.2020


Fortell, hvilke type eiendomsprosjekter har du gjort?
- Det siste prosjektet var fire villaer sør i Stockholm, hvor vi kjøpte husene fra Latvia. Fabrikkens snekkere reise rammene, så hadde vi egne snekkere som tok seg av alt innvending arbeid. Vi har også en bolig for personer med særskilte behov (LSS) i Stockholm.


Hva er din opplevelse med å kjøpe hus fra Latvia, for så å reiste rammen i Sverige?
- Det har vært en positiv opplevelse, vår entreprenør hadde jobbet mye med leverandøren tidligere, så vi følte oss rolige. Det er alltid tryggere når du har gode referanser til de leverandørene du skal etablere avtaler og jobbe sammen med. 


Nevn noen store utfordringer du har opplevd.
- Jeg synes det er to store utfordringer - finansiering og meninger fra naboer. I Sverige er det etter min mening altfor lett å klage på byggetillatelsen i flere instanser til tross for at prosjektet følger alle reguleringsplaner. Det stikker kjepper i hjulene og blir utrolig tidskrevende for eiendomsutviklerne. 


Så du synes ikke at man skal kunne klage om prosjektet følger reguleringsplanen? 
- Jeg tenker alltid at du skal kunne presentere synspunktene dine, men om alt følger gjeldene planer og tillatelser synes jeg det bare koster samfunnet mye penger. Hvorfor skal man i det hele tatt ha en reguleringsplan om alt kan ankes til retten uten kostnad? 


Hva er ditt tips for å få finansiering til et prosjekt?
- Se på alle muligheter, som for eksempel bank og andre alternative aktører. Det er også viktig å ha en grundig prosjekt-og budsjettkalkyle for å kunne få finansiering. 


Hva bør man tenke på når man setter opp en prosjektkalkyle, fra tomtekjøp til ferdigstillelse? 
- Vær alltid defensiv i tankene dine! Alle kostnader har en tendens til i bli høyere enn beregningene. Det er regelen snarere enn unntaket. Gjør nøye beregnigner før du starter prosjektet. 


Nevn en feil du har gjort på veien.
- Det er lett å være godtroende i forhandlinger og avtaler. Sørg alltid for å ha alt på papir og tenkt deg om en ekstra gang.  


Har du noen tips som det kan være greit å huske på når man starter et nytt prosjekt? 
- Forvent alltid at det kan ta lengre tid, sørg for å være konservativ når det gjelder priser og kostnader. Ha full kontroll på budsjettet, det går fort unna! 


Hvor god erfaring innen bygg og eiendom bør man selv ha for å lykkes? 
- Jeg synes man skal prøve å utfylle hverandre i selskapet, det er sjeldent samme person er både byggteknisk og økonomisk. Så tipset mitt er å omgi seg med gode mennesker som har erfaring, være nysgjerrig og stille spørsmål og gjøre din egen research. 


Hva bør man tenke på når man velger håndtverkere og inngår avtaler? Skal man gå for timespris eller fast pris for ulike deler av prosjektet? 
- Mitt tips er å gå for en totalentreprenør med faste priser, der selskapet ikke kan fakturere for tilleggskostnader.